top of page

Welzijn op recept!


Er is veel ontwikkeling in de zorg. De decentralisaties heeft het gesprek over de zorg naar de gemeenten gebracht. Een samenwerking tussen huisartsen en gemeenten leek voorheen ondenkbaar. Er was eigenlijk nauwelijks contact tussen huisartsen en gemeenten. Enkel als er gebouwd moest worden.

Maar tijden veranderen. Zo was er vorige week een werkconferentie met huisartsen, fysiotherapeuten, welzijnswerkers, (jeugd-)zorgmedewerkers en vertegenwoordigers van gemeenten. De drie betrokken gemeenten Westervoort, Rheden en Doesburg bespraken hoe er meer kan worden samengewerkt. Geconstateerd werd dat er soms achter vragen aan het sociaalteam, medische achtergronden een rol spelen, waarvoor dan de huisartsen geraadpleegd wordt.

Maar andersom komt veel vaker voor!! Huisartsen worden veelal met vragen geconfronteerd waar de directe lichamelijke klacht niet het belangrijkste is. Een ongezonde levensstijl, eenzaamheid en zorgen zijn regelmatig een groot deel van de hulpvraag. Huisartsen gaven in de werkconferentie aan liever op een gezonde levensstijl te willen sturen. Dit wordt ook Positieve gezondheid genoemd. Niet steeds weer medicaliseren op elke vraag die binnen komt. Verschillende pilots geven aan dat er al snel een kwart van de vragen anders gestuurd kunnen worden richting gezond gedrag en ondersteunende sociale netwerken.

Dat blijkt ook veel goedkoper uit te werken op de gezondheidszorg algemeen. Deze inzichten geven de mogelijkheid de samenwerking tussen huisartsen, welzijn en gemeenten meer inhoud te geven. De gemeente heeft de taak en mogelijkheid om preventief beleid te ontwikkelen voor zorg door het welzijnswerk aan te sturen. Dat wordt al een tijdje gedaan maar niet iedereen gaat zomaar meedoen met welzijn activiteiten en gezond leven. Sportprogramma’s (b.v. buurtsportcoaches) en welzijnsactiviteiten kunnen best wat meer klandizie gebruiken.

Mensen maken die stap niet altijd uit zichzelf en laten zich ook niet de les voorschrijven door de gemeente. Een verwijzing door een autoriteit zoals de huisarts kan net dat zetje zijn om in beweging te komen. Er zijn genoeg mogelijkheden in de gemeente Doesburg. Maar die moet je dan wel weten te vinden. Er moet een verwijzer of “welzijnscoach” zijn die alle mogelijkheden kent en iemand van wijze raad kan dienen. Ik denk dat er maar snel een samenwerking moet komen tussen gemeente en huisartsen. Als de huisartsen “Welzijn op recept” gaan voorschrijven en de gemeente zorgt voor een wegwijzer ofwel “welzijnscoach”, dan maken we meters in gezondheid en zullen er minder mensen eenzaam leven! Zo kunnen we preventief werken aan een betere zorg voor minder geld!

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page