top of page

Doesburg doet mee met ‘Operatie Steenbreek’


Net als in de rest van Nederland betegelen in Doesburg steeds meer mensen hun tuinen omdat dit gemakkelijk is in het onderhoud. Dat leidt ertoe dat het rioolstelsel zwaarder wordt belast met piekafvoeren. Bij hevige stortbuien kan de capaciteit ervan dan tekort schieten, wat kan leiden tot wateroverlast. De verwachting is dat dit effect in de toekomst nog wordt versterkt door de verandering van het klimaat. Door deze verandering krijgen we vaker te maken met dit soort hevige buien. Door ‘verstening’ van tuinen wordt ook de leefomgeving minder aantrekkelijk en neemt de biodiversteit af: vogels, bijen, vlinders en andere dieren vertrekken uit de tuinen.

Om deze trend in Doesburg om te buigen heeft PvdA/GROENLINKS samen met de Stadspartij Doesburg in de raadsvergadering van 22 februari een amendement ‘Steenbreek’ ingediend op het ‘Watertakenplan Olburgen 2018-2022’. In het Watertakenplan geeft de gemeente in hoofdlijnen aan hoe ze invulling geeft aan de gemeentelijke watertaken op het gebied van afvalwater, hemelwater en grondwater.

Het amendement ‘Steenbreek’ is door de raad aangenomen. Daardoor zal de gemeente Doesburg in de toekomst actief voorlichting en adviezen gaan verstrekken aan Doesburgers om het betegelen van tuinen tegen te gaan. Met het oog hierop zal Doesburg zich aansluiten bij de landelijk stichting ‘Operatie Steenbreek’. De stichting is een initiatief van verschillende universiteiten en milieuorganisaties. De stichting biedt gemeenten kennis en een activiteiten pakket aan waardoor bewoners worden geïnspireerd en gestimuleerd om hun eigen tuin te vergroenen.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page