top of page

Schuldhulpverlening moet geen zoekplaatje zijn


Leven met schulden heeft een moordende impact op je beleving van welzijn. Heb je kinderen, dan weegt die last extra zwaar. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die opgroeien in deze situatie niet de zelfde kansen krijgen als hun leeftijdgenootjes. Eigenlijk heb je daar geen onderzoek voor nodig, met een beetje inleving kun je dit ook zelf bedenken. Ook in Doesburg leven kinderen in deze situatie en daar maak ik mij zorgen om. Zodra er schulden zijn moet je keuzes maken wat je wel betaalt en wat niet. Kinderen ondervinden al snel de gevolgen. Gezinnen leven vaak vele jaren in schuld of komen er helemaal niet uit. De kindertijd is maar kort, deze indrukken belasten hun verdere leven.

Schulden ontstaan niet van de één op andere dag. Er gaat vaak tijd overheen, tijd om in te grijpen en het tij te keren. Helaas gebeurt dat niet vaak genoeg en komen personen en gezinnen in een neerwaartse spiraal waar uitkomen vaak uitzichtloos lijkt. Je komt in een gemoedstoestand van elke dag overleven en hebt de energie, noch de hoop dat je er ooit uit komt. De kracht om hulp te vragen ontbreekt letterlijk plannen maken om hieruit te komen lukt niet.

PvdA wethouder Peter Bollen heeft de afgelopen vier jaar flink aan de weg getimmerd om organisaties binnen te halen zoals Stichting Leergeld, het Jeugdsportfonds en het Jeugdcultuurfonds. Deze organisaties bieden middelen en hulp zodat kinderen, bijvoorbeeld op school geen hinder ondervinden van de situatie thuis. Denk aan het aanschaffen van een fiets om naar school te gaan, aan sport te kunnen doen of met een schoolreis mee gaan. We hebben in Doesburg gezorgd dat elk kind de basisschool kan verlaten met een zwemdiploma. Ouders die hun kind om financiële redenen niet op zwemles doen kunnen daar gebruik van maken. Er is een formulierenbrigade, vrijwilligers die mensen helpen met invullen van formulieren en thuis administratie. Er zijn heel veel mogelijkheden je schuldlast iets te verzachten voorhanden.

De sociaal ambtenaren zijn er speciaal op getraind om schuldproblemen op te sporen en te bespreken met klanten. Dit bespreekbaar maken is van groot belang. Een uitkering met de sociale dienst bespreken is lastig. Mensen schamen zich nog steeds daarvoor. Voor het op tafel leggen van je schulden is de drempel nog hoger. Wat eenvoudig erg goed zou werken is dat mensen de weg naar hulp snel kunnen vinden. Kijk ik nu op de website van de gemeente Doesburg dan zie ik niet dat dit allemaal aanwezig is. Ik denk dat het voor iemand die hulp zoek heel prettig is om direct in een overzicht te zien wat er zoal voorhanden is en wat je moet doen om ervoor in aanmerking te komen. Een aparte link op de site van de gemeente waar mensen snel kunnen zien waar ze hulp kunnen krijgen kan dit makkelijk oplossen. Ook voor instanties die deze mensen in beeld hebben is het handig dat zoiets er is. Koppel er een formulier aan zodat mensen actief benaderd kunnen worden. Die drempel is lager dan dat je moet bellen om hulp. Uit de schulden komen kan echt, als gemeente moeten we de weg ernaar toe makkelijk maken.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page