top of page

Doesburg wordt geen regenbooggemeente: gemiste kans


Regenboog gemeente

PvdA/GroenLinks wilde dat Doesburg zich zou aansluiten bij de groeiende groep Regenbooggemeenten in Nederland. Daarmee zou onze stad werk gaan maken van beleid om de positie van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders te verbeteren. ‘Niet nodig, want in Doesburg speelt dat helemaal niet’, vonden de Stadspartij Doesburg en de VVD. Een niet uit te leggen standpunt vinden wij.

Een paar weken geleden bracht een groep conservatieve christenen de zogenoemde Nashville-verklaring uit. Daarin keuren ze de ’leefwijze en levensstijl’ af van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders, ook wel LHBT’ers genoemd. Om die LHBT’ers een hart onder de riem te steken (en als subtiel protest tegen deze Nashville-verklaring) hesen veel gemeenten daarna spontaan de Regenboogvlag. De Doesburgse burgemeester Van der Meijs besloot om dat niet te doen, met een beroep op de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van godsdienst. Een gemiste kans, vinden wij als PvdA/GroenLinks.

Een poging om dan in ieder geval de positie van LHBT’ers in Doesburg te verbeteren door zich aan te sluiten bij de meer dan 53 Nederlandse Regenbooggemeenten (waaronder buurgemeenten Bronckhorst en Brummen) strandde eind januari helaas ook. Het CDA vond dat artikel 1 in de Grondwet volstaat als het gaat om de bescherming van LHBT’ers. De Stadspartij Doesburg en de VVD vonden het vooral ‘te duur’. En bovendien zijn er volgens deze partijen in Doesburg helemaal geen LHBT’ers met problemen – zij waren ze in ieder geval nog niet tegengekomen.

Jammer. Want in de motie werd het college juist gevraagd te onderzoeken waar Doesburgse LHBT’ers tegenaan lopen. En uit te zoeken wat het zou gaan kosten als we extra maatregelen willen nemen om hun positie te verbeteren. Dat laatste hoefde al helemaal geen probleem te zijn: het ministerie stelt per Regenbooggemeente zo’n 20.000 euro beschikbaar om plannen uit te voeren.

We vinden het jammer dat CDA, Stadspartij Doesburg en VVD niet willen zien wat landelijk onderzoek al langer aantoont, namelijk dat LHBT’ers meer dan gemiddeld het slachtoffer zijn van discriminatie, pesterijen en geweld. Het zou wel heel bijzonder zijn als deze problematiek in Doesburg niet zou spelen.

Voor PvdA/GroenLinks is deze afwijzende opstelling een extra stimulans om zich in te blijven zetten voor alle groepen die een extra steun in de rug kunnen gebruiken: homo’s, lesbiennes, biseksuelen, en transgenders in Doesburg.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page