top of page

Gemeente moet in actie komen tegen gebruik giftig glyfosaat


Doesburg moet inwoners en landbouwbedrijven oproepen te stoppen met het gebruik van de giftige onkruidbestrijder glyfosaat, ook wel bekend onder de naam Roundup. Daarvoor pleit de raadsfractie van PvdA/GroenLinks.

[Na aannemen van de motie hebben verschillende fracties in de gemeenten Groot Montferland, Hof van Twente, Doetinchem, Westerveld, Berkelland en Duiven/Westervoort belangstelling getoond voor onze motie. Daarnaast heeft de Gelderse Natuur- en MilieufederatieGelderse Natuur- en Milieufederatie op haar website aandacht gegeven aans ons initiatief (klik hier). Is producent Bayer het met ons eens? Het lijkt er wel op (klik hier)]

Afgelopen weken kleurde ook in de gemeente Doesburg diverse akkers weer oranje-geel als gevolg van het gebruik van glyfosaat. Dat bestrijdingsmiddel is zeer omstreden omdat het mogelijk kankerverwekkend is en omdat het zorgt voor onevenredige natuurschade. Bovendien zorgt glyfosaat voor ernstige verontreiniging van het grondwater.

Juist om die reden mag het middel al sinds 2016 door gemeenten niet meer als onkruidbestrijdingsmiddel worden gebruikt. Ook waterbedrijven en afvalverwerkers (zoals Vitens en Circulus Berkel) en de provincie Gelderland roepen op het spul niet te gebruiken.

Ondanks deze waarschuwingen wordt glyfosaat nog steeds veel gebruikt in de landbouw, ook in Doesburg. En is het voor particulieren – onder de naam Roundup – nog steeds te koop in bijvoorbeeld tuincentra. PvdA/GroenLinks Doesburg wil nu dat de gemeente landbouwers en particulieren oproept het spul niet meer te gebruiken en samen op zoek te gaan naar alternatieven.

Dat die alternatieven zeker voorhanden zijn, blijkt uit het Actieplan Natuurinclusieve Landbouw, dat onlangs werd gepresenteerd door onder meer de Gelderse Natuur en Milieufederatie en landbouworganisatie LTO Noord. Eén van de voorstellen uit dit plan is dat gemeenten in ieder geval hun eigen grond met zoveel mogelijk respect voor de natuur (natuurinclusief) gaan beheren en dat ook aan landbouwbedrijven in de gemeente vragen.

PvdA/GroenLinks Doesburg vraagt het college in een motie inwoners en bedrijven te wijzen op de gevaren van glyfosaat. Ook wil de partij dat Doesburg in gesprek gaat met landbouwbedrijven om zoveel mogelijk natuurinclusief te gaan werken. De motie wordt behandeld in de raadsvergadering van 29 mei aanstaande.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page