top of page

Jaarrapportage 'Buurtacademie en Jongerenwerk 2018'


Esther Bosgoed is coördinator bij Buurtacademie in Doesburg. Bij de jaarrapportage 'Buurtacademie en Jongerenwerk 2018' heeft zij een voorwoord geschreven dat ons uit het hart is gegrepen. Dit voorwoord willen wij u niet onthouden, vandaar dat wij het, met instemming van Esther, hier aan u voorleggen.

In de jaren dat ik actief ben in Doesburg, zo’n zes jaar nu, heb ik vele mooie ontwikkelingen gezien. Natuurlijk weet ik dat er altijd zaken zijn die beter kunnen, maar soms merk ik, wanneer zaken goed gaan, dat vergeten wordt wat wij met elkaar hebben. Namelijk een prachtige stad met zoveel actieve inwoners, velen die zich inzetten waardoor er iets voor een ander wordt gedaan met prachtige voorzieningen op een centrale plek binnen Doesburg. Wat ben ik blij dat ik daar, samen met al die vrijwilligers, jongerenwerkers en Buurtsportcoach jongeren een bijdrage aan mag leveren.

Het is zo mooi om door de Buurtacademie te lopen en te zien dat er taalmaatjes en deelnemers bezig zijn met de Nederlandse taal, waarbij de vrijwilliger van de receptie even helpt met een kopie maken voor een inwoner of vervoer regelt naar het ziekenhuis voor iemand die geen sociaal netwerk heeft. Waarbij bewoners terecht kunnen voor vrijwilligerswerk, waar je merkt dat organisaties samenwerken en de sfeer tussen die verschillende organisaties en de vele vrijwilligers die zich enorm inzetten, goed is. Waar bewoners terecht kunnen voor hulp bij het invullen van de belastingpapieren bij de sociaal raadslieden, waar ouderenadviseurs klaar staan voor advies, waar mantelzorgers ondersteund worden, waar WMO-aanvragen gedaan worden, waar gezinnen terecht kunnen voor maatschappelijk of waar iemand gewoon even een krantje wil lezen aan de leestafel van de bibliotheek of het prachtige terras, op één centrale plek in Doesburg, dat is toch fantastisch?!

Dat in de loop van de jaren door vele partners, met name in het sociaal domein wordt ingezien hoe prettig het is om samen onder één dak te werken is duidelijk geworden, het gebouw is in de loop van de jaren veel gebruikt en dit wordt alleen maar meer. Zo komen er ook steeds meer vragen van andere partijen die een plek in de Buurtacademie willen. Maar met alleen onder één dak werken ben je er niet. Het is goed om te ervaren dat er in de loop van de jaren velen zijn gaan inzien dat je elkaar nodig hebt en moet opzoeken om verder te komen en dit ook hebben gedaan. Dit heeft een positief effect voor iedereen.

Als ik dan met een glimlach op mijn gezicht vervolgens een deurtje verderga, naar het jongerencentrum, en de betrokken schoonmaakster zegt dat er in de cursusruimte toch wel wat rotzooi op de grond lag blijf ik toch enthousiast. Want zij weet ook dat die rotzooi ontstaan is van het slijm maken met dertig blije kinderen. Maar goed het moet natuurlijk wel weer netjes zijn want ‘s middags komen de dansgroepen weer. En er wordt niet alleen gedanst, buiten wordt de skatebaan volop gebruikt en wordt er gevoetbald in de voetbalkooi. Voor de jongens en meiden die liever binnen zijn kan er een spelletje op de playstation of een potje tafeltennis gespeeld worden. De enthousiaste jongerenwerker Pascal zorgt ervoor dat onze jongste vrijwilliger van elf jaar verantwoordelijkheden krijgt waardoor hij helemaal opbloeit. Dat vind ik prachtig om te zien.

In de avond is 0313 het domein van de oudere jongeren zij ontmoeten elkaar bij 0313 en gamen, gaan een potje kaarten, samen lol maken of bij mooi weer lekker buiten skaten of voetballen. Maar zij willen graag meer en er zouden ook andere jongeren (18+) komen wanneer het mogelijk zou zijn om samen een biertje drinken en een leuk feestje te vieren. Dit is iets om in 2019 aan te werken, waar in 2018 al een start mee is gemaakt waarvan ik hoop dat jongeren zich zelf gaan inzetten om er iets moois van te maken, immers zijn zij de sleutel tot succes.

Tot slot, heb ik in de afgelopen jaren zo vaak van nieuwe inwoners en van toeristen gehoord dat ‘wij’ het in Doesburg met onze goede en mooie voorzieningen prachtig voor elkaar hebben. Laten wij met elkaar blijven ontwikkelen maar laten we zeker ook de mooie en goede zaken in het Doesburgse koesteren.

Want wat je hebt zie je niet altijd, dus Doesburgers wees trots op jullie mooie stad met geweldige voorzieningen en draag dit vooral uit naar iedereen die dit maar wil horen.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page