top of page

Initiatiefvoorstel PvdA/GroenLinks zorgt voor schoner milieu én zakcentje verenigingen


Als het een beetje meezit, ligt er vanaf volgend jaar een stuk minder zwerfafval in Doesburg. Vanaf dan namelijk krijgen Doesburgse verenigingen, scholen, wijkverenigingen of buurten een beloning voor het verzamelen van zwerfafval. De regeling is te danken aan een initiatiefvoorstel van PvdA/GroenLinks Doesburg dat eind december 2019 unaniem werd aangenomen door de Doesburgse gemeenteraad.

Om de hoeveelheid zwerfafval terug te dringen, kunnen gemeenten sinds een aantal jaar beroep doen op de zogenoemde Zwerfafvalvergoeding. Voorwaarde om geld uit deze landelijke pot te krijgen, is dat gemeenten concrete acties ondernemen om de hoeveelheid zwerfafval ook echt terug te brengen. Bij die acties staat vaak de deelname en het initiatief van burgers en verenigingen zelf centraal.


Doesburg deed de afgelopen jaren geen beroep op de regeling. Reden voor PvdA/GroenLinks een initiatiefvoorstel te maken om de regeling nieuw leven in te blazen. Hierdoor kunnen Doesburgse verenigingen, scholen, wijkverenigingen, buurten of straten vanaf volgend jaar afspraken maken met de gemeente over het regelmatig verzamelen van zwerfafval. Dat kan in de buurt van de eigen sportclub, de eigen wijk of de eigen school zijn, maar bijvoorbeeld ook in het Doesburgse buitengebied. In ruil voor hun inzet ontvangen de deelnemers een vergoeding van de gemeente.


Volgens ons biedt de regeling meerdere voordelen. We verminderen hiermee niet alleen de hoeveelheid zwerfafval in Doesburg, maar we helpen tegelijkertijd ook plaatselijke verenigingen, scholen en buurten om zo extra geld binnen te halen. Bovendien zorgen de gezamenlijke opruimacties voor een hoop gezelligheid en hopelijk ook voor meer milieubewustzijn.

Comentários


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page