top of page

Realisatie waterkrachtcentrale Doesburg eind 2018!


In een notitie "Oriëntatie op de mogelijkheden voor eenwaterkrachtcentrale in Doesburg" lanceerde GroenLinks Doesburg in 2009 het idee voor een waterkrachtcentrale in het stuwencomplex bij Doesburg. Becijferd werd destijds dat twee zogenaamde "vijzelturbines" met ieder een vermogen van 125 kW voldoende stroom kunnen producren voor 430 huishoudens.

Sindsdien is er veel gebeurd. Het waterschap Rijn en IJssel heeft het idee omarmd en is ermee aan de slag gegaan. Dat is in 2014 uitgemond in een aanbestedingsprocedure die is gewonnen door het bedrijf Deepwater-Energy. Deepwater-Energy heeft een inovatieve turbine ontwikkeld, de Oryon Watermill (http://www.oryonwatermill.com/). De turbine wordt geplaatst achter een peilbeherende stuw. Volgens Dolf Pasman, directeur van Deepwater-Energy is dat uniek: "misschien wel uniek in de wereld".

Bij het stuwencomplex is ook een vistrap geprojecteerd. Daardoor kunnen vissen ongehinderd vanuit de Gelderse IJssel de gekanaliseerde IJssel opzwemmen. De waterstroom uit de turbine van de waterkrachtcentrale zal zodanig worden gericht dat er een 'lokstroom' ontstaat. Door deze lokstroom worden de vissen uitgenodigd gebruik te maken van de vistrap. Op deze manier verbetert de waterkrachtcentrale de werking van de visttrap. Uiteraard is de turbine van de waterkrachtcentrale uitgebreid getest op visvriendelijkheid. Er komen dus geen vissen in de knel in de turbine.

De Rijn en IJssel Energiecooperatie onderzoekt de mogelijkheden om in te stappen in dit project. Dat betekent dat zij mogelijk een rol gaan spelen in de exploitatie van de waterkrachtcentrale. Energie die wordt opgewekt in Doesburg wordt op deze manier ook gebruikt in Doesburg.

Uit een interview van Kees van Immerzeel met Dolf Pasman is gebleken dat 1 turbine na de zomer "te water zal gaan". Dan volgt een inregel periode, waarna eind 2018 de turbine daadwerkelijk stroom voor Doesburg zal gaan produceren. Een tweede turbine zal kort daarna worden geïnstalleerd aldus dhr. Pasman.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page