top of page

PvdA/Groenlinks Doesburg oriënteren zich op kleine windmolens


Keigroen project Toldijk

Doesburg bungelt nog onderaan in het klassement van Gelderse gemeenten als het gaat om duurzaamheid. Om daar wat aan te doen heeft Groenlinks er in 2015 met een motie voor gezorgd dat de gemeente meedoet aan het Gelders Energieakkoord. Sindsdien is het bewustzijn bij de gemeente op dit vlak gegroeid. En nu is het zover: Doesburg wil een inhaalslag te maken.

We gaan de komende jaren gezamenlijk aan de slag met de energietransitie. In het coalitieakkoord 2018 - 2022 zijn hierover de eerste afspraken gemaakt. Daarnaast zullen we als gemeente Doesburg voor 1 juni 2019 in regionaal verband duidelijk maken wat we gaan bijdragen aan de Regionale Energie Strategie (RES).

Alle kleine beetjes helpen als het gaat om het vinden van hernieuwbare energiebronnen. Met die gedachte in het achterhoofd heeft PvdA/GroenLinks een bezoek gebracht aan een regionale leverancier van windmolens: Keigroen (Hengelo Gld). Op een windstille (!) dag, 6 april zijn we daar hartelijk ontvangen door dhr. Boverhof.

Dhr. Boverhof heeft ons de 'ins' en 'outs' verteld over de windmolens die het bedrijf levert of in ontwikkeling heeft. Het gaat om relatief kleine windmolens met een masthoogte tot 25 meter. Indrukwekkend dat er 'om de hoek' zoveel kennis op dit terrein aanwezig is. We weten nu dat je zelf voor een specifieke plek kan uitrekenen hoeveel stroom een specifieke windmolen zou kunnen leveren. Hieronder ziet u het resultaat.

De prestaties van kleine windmolens zijn uiteraard bescheiden ten opzichte van 'de grote jongens'. Daar staat tegenover dat ze landschappelijk makkelijker zijn in te passen en financieel bereikbaar zijn voor bijvoorbeeld agrariers. Daarbij helpt dat Keigroen goed thuis is in subsidieland.

Overigens: ondanks het windstille weer draaide de molen in Toldijk vrolijk in het rond!

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page