top of page

Pleidooi voor statiegeld op kleine PET-flessen en blikjes


Deze week heeft de Gemeenteraad een motie van PvdA/GROENLINKS aangenomen. Die vraagt het College van B&W zich aan te sluiten bij de zogeheten Statiegeldalliantie. In die organisatie werken meer dan 70 gemeenten, één provincie en een aantal belangengroepen samen om de Tweede Kamer ertoe te bewegen statiegeld in te voeren op kleine PET-flesjes en drankblikjes. Dat is nodig omdat veel plastic flesjes en blikjes in het milieu belanden. Ze maken ongeveer 40 procent van het zwerfafval uit. Ze vervuilen de stad en zijn omgeving tot grote ergernis van veel mensen en de gemeente draait op voor de kosten van het opruimen (over heel Nederland gemiddeld €15,10 per inwoner per jaar). Deze kosten worden uiteindelijk opgehaald bij alle belastingbetalers via de jaarlijkse gemeentebelasting.

Nu kunnen mensen hun plastic flesjes en blikjes al gescheiden inleveren via de oranje kliko of de PMD-zak. Dat heeft echter het nadeel dat het PET-plastic van de flesjes voor hergebruik wordt vermengd met andere soorten plastic. Daardoor wordt het ongeschikt om nieuwe PET-flessen van te maken. Houd je de flesjes apart, dan is dat wel mogelijk. Ook aluminiumblikjes zijn heel goed te recyclen, wat een enorme besparing van energie en CO2 oplevert. De invoering van statiegeld op deze flesjes en blikjes maakt dat ze niet zomaar weggegooid zullen worden en bruikbaar zijn om er nieuwe van te maken. Daardoor:

  • blijven straten en bermen vrij van plastic flesjes en blikjes;

  • verminderen we de plastic soep in zee en voorkomen we dierenleed;

  • besparen lokale overheden, en daarmee de belastingbetaler, jaarlijks tientallen miljoenen euro’s aan opruimkosten van zwerfafval;

  • recyclen we PET-plastic en aluminium op de beste manier. Dat levert ruim twee keer zoveel geld op per kilo gerecycled materiaal;

  • gaan we klimaatverandering tegen. Door efficiënter gebruik van materialen wordt minder CO2 uitgestoten en minder afval verbrand;

  • kunnen de Nederlandse gemeenten jaarlijks een 80 miljoen besparen.

Dat statiegeld op plastic flessen en blikjes werkt, bewijzen de meer dan 37 landen en regio’s waar het al ingevoerd is. In landen als Zweden, Australië en Duitsland wordt meer dan 90 procent van de PET-flessen en blikjes gerecycled. Deze bestaande statiegeldsystemen zijn kostenefficiënt en technisch en juridisch solide. De kosten voor invoering en handhaving van het systeem wegen er niet op tegen de economische en maatschappelijke baten. Dat dit ook voor ons land kan gelden blijkt uit het Statiegeldrapport van het adviesbureau CE Delft dat vorig jaar door staatssecretaris Dijksma aan de Tweede Kamer is aangeboden.

Uit een peiling van Radar blijkt dat 74 procent van de Nederlanders positief is over de uitbreiding van het statiegeldsysteem naar kleine flesjes en blikjes. Alleen de supermarkten zijn er negatief over. In Noorwegen is dat probleem opgelost door ze een vergoeding te geven voor de verwerking van de nieuwe statiegeld stroom. Deze wordt deels betaald door de frisdrankenindustrie, deels uit het statiegeld op flesjes en blikjes die niet worden teruggebracht.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page