top of page

Stem tegen deze sleepwet


Op 21 maart is het referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, ook wel Sleepwet genoemd. PvdA/GROENLINKS Doesburg is tegen deze sleepwet. Want in deze wet is geen begrenzing opgenomen van de bevoegdheden van de geheime diensten.

Op zich is het logisch dat in dit internettijdperk de wet wordt aangepast om de geheime diensten voldoende mogelijkheden te bieden te werken aan de veiligheid van de samenleving.

In het uiterste geval kan dat betekenen dat in een wijk waar een verdacht persoon woont ook alle niet- verdachte burgers in die wijk worden afgeluisterd. Alle gegevens uit die wijk worden dan ‘bijeen gesleept’. Dat is in principe ongewenst, want daarmee verliest iedereen een stukje vrijheid:

  • Er kunnen ook gegevens bijeen worden gesleept die volgens de wet beschermd zijn, denk bijvoorbeeld aan de bronbescherming van journalisten;

  • De gegevens worden ongelezen gedeeld met buitenlandse geheime diensten. Bedrijfsgeheimen, medische gegevens, de bronnen van journalisten etc. gaan daarmee over de grens.

Het op deze manier ongericht verzamelen van gegevens moet daarom wettelijk niet mogelijk zijn tenzij aan heel strikte voorwaarden wordt voldaan.

Cruciaal is dat die voorwaarden zijn opgenomen in de wet zelf.

In de huidige sleepwet is dit nu niet het geval. Daardoor zijn er onvoldoende garanties aanwezig dat het ongericht bijeen slepen van informatie in de toekomst, bijvoorbeeld bij een nieuw kabinet, niet vaker dan strikt noodzakelijk zal gebeuren.

PvdA/GROENLINKS is daarom tegen de huidige sleepwet.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page