top of page

PvdA/GroenLinks Doesburg kritisch over Kinderpardon-akkoord


Het was een spannende week. Want niet in alleen in Den Haag stond het Kinderpardon op de agenda. Ook de Doesburgse gemeenteraad zou op donderdag 31 januari praten over het Kinderpardon. Op de agenda stond een oproep van o.a. het CDA en PvdA/GroenLinks aan de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid om de rigide toepassing van het veelbesproken Kinderpardon te versoepelen. Doesburg zou zich daarmee aansluiten bij de vele lokale én landelijke initiatieven om te voorkomen dat hier gewortelde asielkinderen worden uitgezet.

Gelukkig ligt er nu een landelijk akkoord waardoor naar schatting negentig procent van de kinderen waar het om gaat in Nederland mogen blijven. Dat is voor ons de reden om het onderwerp van de agenda van de gemeenteraad te halen.

Ondanks dat er nu een akkoord ligt, blijven we kritisch. Want voor deze overeenkomst wordt een bittere prijs betaald: Nederland gaat minder VN-vluchtelingen opnemen. Daarnaast vinden we het niet goed dat uitzonderingen straks niet meer worden beoordeeld door de staatsecretaris, maar door een hoge ambtenaar van de immigratiedienst IND.

We vinden wij het belangrijk dat we ons als plaatselijke politici blijven uitspreken over dit soort kwesties. Als de landelijke politiek onmenselijke en hartverscheurende situaties veroorzaakt dan kan en mag de plaatselijke politiek niet wegkijken. Reden te meer om ons achter al die organisaties te scharen die de regering en de Tweede Kamer aansporen een menselijker beleid te voeren voor vluchtelingen en uitgeprocedeerde kinderen.

Of die kinderen nu wonen in Purmerend, Amsterdam, Deventer of ... Doesburg.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page