top of page

Avontuurlijke reis met waterstofauto’s


Acht bestuurders uit de regio reageerden enthousiast op de uitnodiging van de Regioreis, maar wilden op de reisafstand van 700 kilometer duurzaam naar Ärhus reizen. De reisorganisatie kon desgevraagd hier niet in voorzien, dus hebben we de koppen bij elkaar gestoken. De trein deed er 10 uur over, maar sloot niet aan op het al vastliggende programma. Rijkswaterstaat bood ons twee waterstofauto’s aan. Het rijden in de luxueuze Toyota-waterstofauto’s is comfortabel: het rijdt als een elektrische auto: stil, zonder koppeling, snel optrekkend en in de eco-stand met windje mee haalt hij een maximumsnelheid van 140 kilometer. De auto zet de waterstof om in elektriciteit en heeft een accu, die bij remmen wordt opgeladen. Onder de 40 kilometer in het stadsverkeer rijdt de waterstofauto vooral op de accu. Bij hogere snelheden rijdt hij hoofdzakelijk op waterstof. Dus is op de lange afstand tanken van groot belang.

Gelukkig is er een app, waar de tankstations met waterstof in heel Europa op staan vermeld. Drie in Nederland, waarvan één in Arnhem. Dus bij vertrek eerst maar even voltanken. Nadat we wegreden, bleef het gevulde tankmetertje in het dashboard op 50 % steken. Waterstof is licht: voor een volle tank voor 400 kilometer heb je maar 5 kilo waterstof nodig. Maar die moet dan wel onder een hoge druk van 700 Bar getankt worden. De tank in Arnhem bleek maar 350 Bar druk te hebben, dus leverde maar een halve gevulde tank op. Politiek topberaad leverde op: route wijzigen via Munster voor de volgende tankstop.

Bij een volgende tankstop sloeg het tankstation voortijdig af, omdat het tankstation maar een vergunning had tot 22.00 uur. We hadden nog voor 80 kilometer in de tank en wel nog 90 kilometer te gaan tot het volgende tankstation ! We hebben het gehaald door achter een vrachtwagen aan zijn bumper te kleven. Die chauffeur zal wel gedacht hebben: wat zijn dit voor onverantwoorde bestuurders in de randen van de nacht. In Denemarken bleken we een pincode nodig te hebben om te tanken. Die kregen we uiteindelijk door een medewerker van Rijkswaterstaat uit zijn bed te bellen. Om 1.00 uur in de nacht kwamen we opgelucht in Ärhus aan en konden we aan het bier. Twee ondernemende Deense jongeren, waarmee we aan de praat raakten, waren verbaasd en enthousiast over onze waterstofauto’s, waarvan ze er in heel duurzaam Ärhus maar twintig hadden. We hadden ze ter plekke kunnen verkopen, maar hadden natuurlijk nog een terugreis voor de boeg. Dankzij onze steile leercurve verliep de terugreis vlekkeloos. We deden er uiteindelijk net zo lang over als onze collega’s per vliegtuig.

Onze aanbeveling voor de volgende Regioreizen: verken bij voorbaat het duurzame reisvervoer via trein, bus of waterstofauto: we geven het goede voorbeeld en we dragen ons steentje bij aan de duurzaamheid.

Wij hebben een enerverende en gezellige reis gehad 😃

Met dank aan Rijkswaterstaat voor het beschikbaar stellen van hun waterstofauto’s.

Joa Maouche, Leo Bosland, Noël Vergunst, Nelson Verheul, Edwin van der Velde, Peter Bollen, Carla Koers en Dorus Klomberg

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page