top of page

PvdA/GroenLinks: uitbreidingsplannen Rotra niet goed voor Doesburg


De Doesburgse bedrijven Rota en Ubbink willen hun bedrijventerrein aan de Verhuellweg fors uitbreiden. Volgens de plannen die er nu liggen, betekent dit dat de lengte van de loskade wordt verdubbeld en er een tweede kraan van 30 meter hoog wordt geplaatst. Bovendien gaat een groot deel van de huidige gebouwen tegen de vlakte om plaats te maken voor 22 meter hoge opslagloodsen.


Op zich is het goed nieuws als bedrijven groeien. Goed voor de werkgelegenheid en goed voor de economische ontwikkeling van de stad. Maar wij van PvdA/GroenLinks Doesburg vragen ons af wat Doesburg opschiet met de uitbreiding die nu op stapel staat. Met name Rotra wil fors investeren in over- en opslag van containers en goederen; activiteiten waarvoor door robotisering juist steeds minder arbeidskrachten nodig zijn.


Daarnaast zijn er talloze argumenten aan te dragen waarom het voor Doesburg juist niet goed zou zijn als deze uitbreidingsplannen doorgaan. Als stad willen we ons graag presenteren als aantrekkelijke historische Hanzestad. Met succes, want jaarlijks weten steeds meer toeristen ons te vinden. De vraag is of dat zo blijft, als straks ons beschermd stadsgezicht wordt ontsierd door opslagloodsen van 22 meter hoog en een tweede hoge overslagkraan van 30 meter hoog. Over de overlast van extra vrachtverkeer nog maar niet gesproken.


Ook voor het milieu is deze expansie slecht nieuws. Het betekent meer uitstoot van schadelijke uitlaatstoffen en verstoring van dieren in het aangrenzende natuurgebied Fraterwaard door extra lawaai en nachtelijke activiteiten.


Rotra en Ubbink zijn bedrijven die hun roots in Doesburg hebben. Bedrijven die zorgen voor werkgelegenheid en groei. Maar er komt volgens ons ook een moment waarop de vraag gerechtvaardigd is of die groei tegen iedere prijs moet doorgaan, juist op deze plek. Met deze uitbreiding wordt met name transport- en overslagbedrijf Rotra simpelweg een maat te groot voor Doesburg. Met alle negatieve gevolgen van dien voor natuur, bewoners, bezoekers, cultuur en infrastructuur.


PvdA/GroenLinks Doesburg is daarom tegen de plannen zoals ze nu op tafel liggen. Beperkte uitbreiding van Ubbink is wat ons betreft zeker bespreekbaar, maar de grootschalige uitbreiding van Rotra gaat duidelijk een stap te ver. In het belang van onze prachtige stad zeggen we: niet doen.


Comments


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page